Uncategorized @lv

Kas ir viedā māja / smart home?

lazy


Viedā māja, ko arī sauc par “smart home” vai “smart house,” ir konceptuāls un tehnoloģisks risinājums, kur mājas iekārtas un sistēmas tiek savstarpēji saistītas un kontrolētas, izmantojot informācijas tehnoloģijas. Šīs tehnoloģijas ļauj mājas īpašniekiem uzlabot dzīves kvalitāti, efektīvi pārvaldīt enerģijas resursus un veikt dažādas darbības, izmantojot datorus, mobilo tālruni vai citas viedierīces.

image 2023 08 18 090608674
image 2023 08 18 090608674

Viedā māja var ietvert šādas iespējas un sistēmas:

  1. Automatizācija: Viedās mājas sistēmas ļauj automatizēt dažādas funkcijas, piemēram, apgaismojumu, apkuri, ventilāciju, drošības sistēmas un citus procesus, lai tie pielāgotos iedzīvotāju vajadzībām un paradumiem.
  2. Kontrole no attāluma: Izmantojot mobilos tālruņus vai datorus, īpašniekiem ir iespēja pults mājas iekārtas no jebkuras vietas, kur ir piekļuve internetam. Tas var būt noderīgi, piemēram, lai pirms ierašanās mājā regulētu apkuri vai ieslēgtu apgaismojumu.
  3. Drošības sistēmas: Viedās mājas drošības sistēmas ietver kameras, kustības detektorus, durvju un logu sensorus utt. Šīs sistēmas ļauj īpašniekiem uzraudzīt savu mājas drošību un saņemt paziņojumus par iespējamiem drošības pārkāpumiem.
  4. Enerģijas efektivitāte: Viedās mājas sistēmas var uzlabot enerģijas efektivitāti, regulējot apkures, gaisa kondicionēšanas un apgaismojuma sistēmas atbilstoši vajadzībām un izmantojot grafikus vai sensorus, kas novēro apkārtējos apstākļus.
  5. Mājas izklaide: Mājās var uzstādīt viedos skaļruņus, televizorus un citas izklaides iekārtas, kas ir savstarpēji savienotas un var tikt kontrolētas no vienas vadības vietas vai arī no viedierīcēm.
  6. Mājas pārvaldības sistēmas: Dažādas viedās mājas sistēmas var integrēties vienotā vadības panelī vai lietotnē, kas ļauj īpašniekiem ērti pārvaldīt un kontrolēt visus mājas procesus un iekārtas.
  7. Vides sensori un datu apkopošana: Viedās mājas var ietvert dažādus sensorus, kas novēro vides parametrus, piemēram, temperatūru, mitrumu, gaisa kvalitāti utt. Šie dati var tikt izmantoti, lai pielāgotu mājas sistēmas un nodrošinātu lietotājiem ērtāku un veselīgāku vidi.

Galvenais mērķis viedajām mājām ir padarīt dzīvi ērtāku, drošāku, efektīvāku un pielāgotāku lietotāju vajadzībām, izmantojot informācijas tehnoloģijas. Tas varētu ietvert enerģijas taupīšanu, laika ietaupīšanu un uzlabotu dzīves kvalitāti, ļaujot cilvēkiem pilnīgāk kontrolēt savu mājokli.

Related Posts

Leave a Reply